СЛЕДНИ НАСТАНИ

Ризески Ѓорѓи

           WWW.RIZESKI.COM

Театарски режисер и Писател

Ул. Иван Козаров 47

1000 Скопје, Македонија

+389 71 303 341

gorgirizeski@yahoo.com

Вработен Театарски Режисер

во НУЦК „Григор Прличев“ Народен Театар Охрид

Дел од основачите и член на

независниот театар „Театар Фабрика“

 

Лични Информации:

Датум и место на раѓање:                 14.06.1991 во Скопје, Македонија

Место на живеење:                           Охрид, Македонија

 

Едукативно Искуство:

Образовна институција:                    Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА

Отсек:                                                 Театарска режија

Степен на образование:                   Дипломиран Театарски Режисер

Специјалистички студии:                  Драматургија

 

Режија на Претстави:

 • Режија во претставата „Бегалка“– Васил Иљоски, Театар Куманово – 2019
 • Режија во претставата „Алиса Во Земјата На Чудата“– Луис Карол, Народен Театар Охрид – 2019
 • Режија во претставата „Викенд На Мртовци “ – Миле Попоски, Театар Комедија – 2018
 • Режија во претставата „Чиста Хероина“ – Загорка Поп Антоска Андовска, ДАСТА Академија - 2018
 • Режија во претставата „Дневникот На Лудиот“ – Николај Гогољ, Театар Фабрика Скопје - 2017
 • Режија во претставата „Аналфабет “ - Бранислав Нушич, Народен Театар Охрид - 2017
 • Режија во претставата „Првин Ќе Ме Земеш После Ќе Ме“ - Театар Крик, Театар Комедија Скопје - 2016
 • Режија во претставата „Малиот Принц“ - Сент Егзипери, Народен Театар Охрид - 2016
 • Режија во претставата „Павилјон бр. 6“ - Антон Павлович Чехов, Театар Тетово - 2016
 • Режија во претставата „Убавицата И Ѕверот“ - Шарл Перолт, Народен Театар Охрид - 2016
 • Режија во претставата „Госпоѓица Јулија“ - Август Стринберг, Театар Фабрика, Драмски Театар Скопје - 2015
 • Режија во претставата „Музичка Енциклопедија“, Народен Театар Охрид - 2015
 • Режија во претставата „Младост“, Народен Театар Охрид - 2015
 • Режија во претставата „Свињарот“ - Ханс Кристијан Андерсен, Народен Театар Охрид - 2015
 • Режија во претставата „Свадба“ - Антон Павлович Чехов, Театар Фабрика

Скопје - 2014

 Режија во претставата „Женски Оркестар“ - Жан Ануј, Школа за млади лидери

ИСЛАА, Драмски театар Скопје - 2014

 • Режија во претставата „Жорж Данден" - Жан Батист Молиер, Патувачки театар Поклони се и падни Вевчани - 2013
 • Режија во претставата „Совршена Анализа На Еден Папагал" - Тенеси Вилијамс, Театар Фабрика Скопје – 2013

 

Библиографија:

 • Книга Раскази „Гледај Покрај Очите Затворени“, на македонски – Макавеј - 2015

 

Периодика:

 • Расказ „Смртта Доаѓа 2“ во 60 број на списанието за книжевност и култура

АKT – 2017

 

 • Пет песни од збирката поезија „Гробови Крај Огништето “  во 53 број на списанието за книжевност Книжевно Житие - 2015
 • Четири песни од збирката поезија „Гробови Крај Огништето“ во 57 број на списанието за книжевност и култура АKT - 2015
 • Расказ „Живите живеат никогаш неможејќи да сфатат дека за тоа што живеат не вреди да се живее - вели еден повреден човек“ во 55-56 број на списанието за книжевност и култура АKT - 2015
 • Расказ „Трип“ во 33 број на списанието за книжевност Книжевно Житие - 2015
 • Раскази „Кула Од Коски“ и „Животни Промени“ во 51-52 број  на списанието за книжевност и култура АKT - 2014
 • Расказ „Терорвизија“ во 42 број на списанието за книжевност и култура АKT - 2011

 

Наградени Претстави:

 • „Дневникот На Лудиот “ награда за Најдобар Актер на интернационалниот фестивал Лица Без Маски, Скопје Македонија – 2019
 • „Дневникот На Лудиот “ награда за Најдобра Режија на фестивалот Балкански Театарски Фестивал БААТИФ, Тирана Албанија - 2017
 • „Дневникот На Лудиот “ награда за Најдобра Машка Улога на фестивалот Балкански Театарски Фестивал БААТИФ, Тирана Албанија - 2017
 • „Аналфабет " награда Гран При за најдобра претстава на фестивалот Гола Месечина, Скопје Македонија - 2017
 • „Првин Ќе Ме Земеш После Ќе Ме..." награда НЕТА за најдобра машка улога на  фестивалот Ристо Шишков, Струмица Македонија - 2017 
 • „Госпоѓица Јулија“ награда за Најдобра Женска Улога на фестивалот Балкански Театарски Фестивал БААТИФ, Тирана Албанија - 2016
 • „Совршена Анализа На Еден Папагал" награда за Нова сценска естетика на  фестивалот Актерот на Европа, Ресен Македонија - 2013

 

Практично Искуство:

 • Режија на мултимедијално театарско претставување на „Ѕвонарот На Богородичната Црква Во Париз“, Патувачки театар „Поклони се и

падни“ – 05.12.2017

 

 • Режија на настан „13 Ноември. Градот Наш“ – Доделување на награди по повод ослободувањето на град Скопје Македонија, Македонска Опера и

Балет – 13.11.2017

 

 • Режија на дипломски Концерт по соло пеење, Факултет за Музичка Уметност - Македонски Народен Театар Скопје Македонија – 01.06.2017
 • Асистент по режија во претставата „Баал“ – Бертол Брехт, Народен Театар Охрид Македонија – 05.12.2017
 • Координатор на театарски работилници на Ал Харах Театар Палестина –

од 05.11.2016 до 12.11.2016

 

 • Режија на концерт по соло пеење „Љубов" - Факултет за музички уметности „Кирил и Методиј“ Скопје Македонија – 13.06.2016
 • Водење на Драмско студио – “Народен Театар Охрид“ Македонија од 003.2015 до 30.12.2016

 

 • Член во Жири Комисија на „Ораторски средби по повод 155 години од наградувањето на поемата Сердарот“, НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид Македонија – 04.2015
 • Асистент по режија во претставата „Вечната Куќа“ - Јордан Плевнеш, Македонски Народен театар Скопје – 08.12.2013
 • Асистен по режија во претставата „Жендиба" - Н.В.Гогољ, Театар Комедија Скопје Македонија – 18.01.2013
 • Режија на промоцја на книга за Ристо Шишков „Актерот“ од Братислав Ташковски, Македонски Народен театар Скопје Македонија – 14.12.2012
 • Режија на испит по актерска игра „Play Chekhov“ - Антон Павлович Чехов, ЕСРА Скопје Македонија – 15.06.2012
 • Асистент по режија во претставата „Генетика На Кучињата" - Венко Андоновски, Драмски театар Скопје Македонија – 12.04.2012
 • Режија во претставата „Како Што Милувате“ - Вилијам Шекспир, испит по театарска режија, ЕСРА Скопје Македонија – 12.03.2012
 • Режија во претставата „Сеништа“ - Хенрик Ибзен, испит по театарска режија,  ЕСРА Скопје Македонија – 14.09.2011
 • Режија во претставата „Три Сестри“ - Антон Павлович Чехов, испит по театарска режија, ЕСРА Скопје Македонија – 12.07.2011

Учество на Фестивали:

 • Интернационален фестивал на монодрама, Битола - „Дневникот На Лудиот“ – 2019
 • Лица без Mаски, Интернационален фестивал за независен театар, Скопје - „Дневникот На Лудиот“ – 2019
 • Денови На Комедијата, Меѓународен театарски фестивал, Куманово –

„Првин Ќе Ме Земеш После Ќе Ме“ – 2018

 • Денови На Комедијата, Меѓународен театарски фестивал, Куманово –

„Аналфабет“ - 2017

 • Балкански Театарски Фестивал БААТИФ, Тирана - „Дневникот На Лудиот" - 2017
 • Ристо Шишков, Меѓународен фестивал на камерен театар, Струмица - „Првин Ќе Ме Земеш После Ќе Ме...“ - 2017

 Гола Месечина, Интернационален фестивал на комедијата, Скопје –

„Аналфабет“ - 2017

 • Војдан Чернодрински, Македонски театарски фестивал, Прилеп –

„Аналфабет“ - 2017

 • Лица без Mаски, Интернационален фестивал за независен театар, Скопје - „Првин Ќе Ме Земеш После Ќе Ме “ - 2017
 • In Vinica Veritas, Фестивал на хумор и сатира, Виница - „Аналфабет“ - 2017
 • In Vinica Veritas, Фестивал на хумор и сатира, Виница - „Првин Ќе Ме Земеш После Ќе Ме“ - 2017
 • Интернационален театарски фестивал Јоаким Осоговски, Крива Паланка - „Аналфабет“ - 2017
 • Балкански Театарски Фестивал БААТИФ, Тирана - „Госпоѓица Јулија" - 2016
 • Актерот на Европа, Ресен - „Госпоѓица Јулија" - 2016
 • Лица без Mаски, Интернационален фестивал за независен театар, Скопје - „Госпоѓица Јулија“ - 2016
 • Актерот на Европа, Ресен - „Совршена Анализа На Еден Папагал" - 2013

 

Други Вештини:

Јазици:

 • Англиски - Многу добро познавање (B2)
 • Германски - Основно познавање (A1/2)
 • Бугарски - Одлично познавање (C2)
 • Српскохрватски - Добро познавање (B2)

 

Во ТЕАТАР ПРОВОКАЦИЈА ја има режирано претставата: