СЛЕДНИ НАСТАНИ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 04 окт. 2023, часот Кавадраци КУПИ БИЛЕТ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 05 окт. 2023, часот Кавадарци КУПИ БИЛЕТ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 06 окт. 2023, часот Скопје КУПИ БИЛЕТ
ЗЕЛЕНКОВЦИ ЗЕЛЕНКОВЦИ 08 окт. 2023, 11:00 часот Фестивал Mmilk & Blues - Скопје КУПИ БИЛЕТ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 09 окт. 2023, часот Скопје КУПИ БИЛЕТ
ЈАС СУМ АКИКО ЈАС СУМ АКИКО 12 окт. 2023, часот Живинице БиХ КУПИ БИЛЕТ
ОЖЕНИ МЕ- Две нијанси црвена ОЖЕНИ МЕ- Две нијанси црвена 16 окт. 2023, 20:00 часот МКЦ - Скопје КУПИ БИЛЕТ
 РАЗВЕДИ МЕ - Две нијанси црвена РАЗВЕДИ МЕ - Две нијанси црвена 17 окт. 2023, 20:00 часот МКЦ - Скопје КУПИ БИЛЕТ
ПАЦИЕНТИ ПАЦИЕНТИ 18 окт. 2023, 20:00 часот МКЦ - Скопје КУПИ БИЛЕТ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 19 окт. 2023, часот М.каменица КУПИ БИЛЕТ
ПАЦИЕНТИ ПАЦИЕНТИ 25 окт. 2023, 20:00 часот Свети Николе КУПИ БИЛЕТ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 26 окт. 2023, часот Skopje КУПИ БИЛЕТ
Управител

Управител на ТЕАТАР ПРОВОКАЦИЈА

РОБЕРТ РИСТОВ

Роден на 09.01.1975 година во Неготино.

 

ОБРАЗОВАНИЕ:

 

 • МА – Магистер по уметности од областа на театарската режија, Факултет за аудиовизуелни уметности ЕФТА, 2018
 • Дипломиран драмски актер на ФДУ, Скопје, во класата на Љубиша Георгиевски (со претставата „Лифтот од горе“ (Х. Пинтер), режија: Златко Славенски), 2002
 • Семинар за танцов театар – Џенифер Алисон (САД), Центар „Локомотива“, 2005
 • Семинар за осознавање на телото и движење, Театар Бонд – САД, Театар на народностите и Театар Боеми – Скопје, 2002
 • Семинар за „Интернет Перформанси“ – Kathy Weis/ USA,  Скопје 1999
 • Обука за работа со деца и млади „Театарски Бон-Тон“- Струга 1999
 • Семинар по Лабан Техника -  Guy Sonnen/Холандија,  Скопје,  МОБ 1999,
 • Семинар КОМЕДИЈА ДЕЛ АРТЕ – Александар Илиев/Бугарија 1999
 • Семинар по Сценско движење Joshiko Chuma/USA,  Скопје 1997

 

РАБОТНО ИСКУСТВО:

 • Август 2021 / Директор и селектор на “Фестивал на балканската независна тетарска сцена - Провокација“
 • Од јануари 2018 освен во Театар Комедија, работи и како управител на ТЕАТАР ПРОВОКАЦИЈА - Скопје.
 • Од ноември 2017 до ноември 2018 година работеше како раководител на одделението за продукција, маркетинг и односи со јавноста во Театар Комедија
 • Селектор на фестивалот „Гола Месечина 2018“  
 • Од 2012 е редовно вработен во Театар Комедија
 • Во периодот 2008-2012 е хонорарно/редовно вработен во театар „Џинот“ – Велес
 • Од 2005 е член на приватната трупа Театар Крик
 • Во периодот 2003-2006 е хонорарно вработен во НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово

 

УЛОГИ ВО ТЕАТАР:

Има одиграно над 50 улоги во вечерни тетарски претстави и 30- тина улоги во театарски претстави за деца и 15 -тина Филмски и ТВ -улоги, од кој поважни се следниве:

 • Филип - „Разведи ме“, режија Роберт Ристов, Театар Провокација - Скопје, 2021
 • Мажот - “Цркни', режија: Ѓорѓи Ризески, Тетар Провокација - Скопје, 2020
 • Тасе- „Викенд на мртовци“ (Миле Поповски), режија: Ѓорѓи Ризески, НУ Театар Комедија – Скопје, 2018
 • Алек – „Жена ми се вика Борис“ (Рафи Шарт), режија: Синиша Евтимов, НУ Театар Комедија – Скопје, 2017
 • Режисерот/Чубуков – „Бракот е брак“ (според „Просидба“ – Чехов) режија: Теа Беговска, НУ Театар Комедија – Скопје, 2017
 • Ѓорѓи Мучев – „Првин ќе ме земеш, после ќе ме...“, режија: Ѓорѓи Ризевски, НУ Театар Комедија во копродукција со „Театар Крик“, 2016
 • Златарот Злате – „Господарот на кукавицата“ (Венко Андоновски), режија: Андреј Цветановски, НУ „Театар Комедија“– Скопје, 2016
 • Неколку ликови – „Некрстени Денови“ (Т. Стојановски), режија: Слободанка Чичевска; Театар „Скрб и утеха“, 2009
 • Дон Хуан – „Многу врева за ништо“ (В. Шекспир), режија: Дејан Пројковски, НУ Театар Комедија – Скопје, 2015
 • Петар – „Име“ (Матје Делапорт и Александар де ла Пателие), режија: Нени Делместре, НУ Театар Комедија – Скопје, 2015 год.
 • Иван Камазов – „Чувството на брадата“ (Ксенија Драгунска), режија: Борис Лијешевиќ, НУ Театар Комедија – Скопје, 2014
 • Капетанот  (војната) - „Мајка храброст“ (Б. Брехт), режија: Ѕвезда Ангеловска, 2014 год.
 • Лаерт – „Хамлет во пикантен сос“ (Алдо Николај), режија: Александра Кардалевска, НУ Театар Комедија – Скопје, 2013
 • Балтазар Балтазаровиќ – Жевакин – „Женидба“ (Гогољ), режија: Дејан Пројковски, НУ Театар Комедија – Скопје, 2013
 • Моно/Стерео Самоников – „За секого има по една“ (Венко Андоновски), режија: Владлен Александров , НУ Театар Комедија – Скопје, 2012
 • Мијалче – „Ах, љубов моја“, режија: Коле Ангеловски, НУ Театар Комедија – Скопје, 2012
 • Владимир Ленски – „Онегин“, режија: Ѕвездана Ангеловска, Театар „Џинот“ – Велес, 2011
 • Кловнот и Црна Арапина – „ММЕ Кој прв почна“ (Дејан Дуковски), режија: Александар Ивановски,  Театар „Џинот“ – Велес,  2011
 • Таткото, Белодрински, Јосиф, Директорот Славејков и Георги –„Чернодрински се враќа дома“ (Горан Стефановски), режија: Мартин Кочовски,  Театар „Џинот“– Велес, 2010
 • Анџело (гл. машка) – „Злосторство на Островот на козите“ (Уго Бети), режија: Деан Дамјановски, Театар „Џинот“– Велес, 2010
 • Агава – „Баханалии“ (Горан Стефановски), режија: Наташа Поплавска, Театар „Џинот“– Велес, 2010
 • Патникот (гл. машка) – „Тероризам“ (Олег и Владимир Преснјакови), режија: Александар Ивановски, Театар „Џинот“ – Велес, 2009
 • Внукот на П. Шатев (гл. машка) – „Будење на ангелите“ (Т. Стојановски), режија: Слободанка Чичевска; Театар „Скрб и утеха“, 2009
 • Корифејот – „Птици“ (Аристофан), режија: Стојан Стојаноски, Театар „Џинот“ – Велес, 2008
 • Џинот (гл. машка) – „Џинот – учителот“ (Бато Димитров), режија: Деан Дамјановски, театар „Џинот“– Велес, 2008
 • Фентон – „Веселите жени од Виндзор“ (Шекспир), режија: Александар Ивановски, Театар „Џинот“ – Велес, 2008
 • Ѓорѓи Групчевски (гл. машка) - „Гола до пола“, (по мотивот на Ж.фајдо), режија: Никола Ристов, „Театар Крик“, Скопје, 2008
 • Синот – „Топлината во ноември“ (Јана Добрева), режија: Светлозар Гагов, Театар Колозов, 2007
 • Подведувачот – „Манипулација“ (мултимедијален перформанс на Ла страда), 2007
 • Астеропај – „Дом за птици“ (Петре Баќевски), режија: Г. Тренчевски, Театар „Џинот“ – Велес, 2006
 • Пратеникот (гл. машка) – „Ај не ми се шетај гола“, режија: Коле Ангеловски, 2006
 • Јас, Тој, Едниот и Другиот – „Таму (Еден човек на едно време)“ (Џеват Алибеговски), режија: Роберт Ристов, НУЦК „Трајко Прокопиев“, Куманово, 2005
 • Момчето -  „Хипертензија“ (кореодрама), режија: Сашо Илиев, „Театар Крик“, Скопје, 2005 
 • Рики–„Ленче од Австралија“, режија: Роберт Ристов, „Театар Крик“, Скопје, 2005 
 • Влади (гл. машка) – „Марш в кревет“, режија: Коле Ангеловски, 2005
 • Војникот – „Мушичка“ (Руцане), режија: Димитар Станковски, 2005
 • Боби – „Бегај еве ја жена ти“, режија: Коле Ангеловски, 2004
 • С. С. Медведенко – „Галеб“ (А. П. Чехов), режија: Д. Пројковски, 2004
 • Силвестер/ гл. м – „Адска машина“ (В. Андоновски), режија: Д. Станковски, 2004
 • Питер – „Ана“, режија: Ѕвезда Ангеловска, Универзална сала, 2004
 • Себастиен (гл. м.) – „Сè за мојата мајка“, режија: Мартин Кочовски, 2003
 • Неколку ликови – „Long Play“ (Г. Стефановски), режија: Сашо Миленковски, 2003
 • Синот (гл. машка) – „Духови“, режија: Светлозар Гагов, Театар Колозов, 2002
 • Актер  – „Хомоеректус“, режија: Сашо Миленковски, Драмски театар, 2002
 • Неколку ликови  – „Кабаре Скопје“, режија: Љупчо Тозија, Фестивал Скопско лето, 2002
 • Црнецот – „Пат за Парамарибо“ (Томислав Османли), режија: Виолета Џолева, Фестивал Скопско лето, 2002
 • Паша – „Драга Елена Сергеевна“ (Људмила Аразимовска), режија: Александра Ковачевиќ, Народен театар Штип, 2001
 • Актер – „Show мe“, режија: Cathy Weis – USA, (мултимедијален експериментален корео-перформанс, кој преку online-конекција беше дел од претставата во  „The Kitchen" - New York, USA), 2000
 • Актер во „El Grande Game“, соработка со театарската трупа  La Ribot - Шпанија,  МОТ, 1999
 • Мутантот  – „Враќањето на Црниот витез“, режија: Кристијан Ристевски, МНТ, 1999
 • Гас  – „Лифтот од горе“ (Харолд Пинтер) – дипломска претстава, режија: Златко Славенски, МНТ, 1999
 • Детето  – „Бездушна Неда“ (Сашо Миленковски), режија: Јошико Чума, Фестивал „Охридско лето“, 1998

 

ПРЕТСТАВИ ЗА ДЕЦА:

 

 • Дедо Мраз - „Како ли да го задржам Дедо Мраз кај нас“- Театар Провокациај 2019
 • Диме - „Зеленковци 2“, Театар Провокација - Скопје
 • Принцот -  „Маша и нејзината волшебна приказна“, Театар КРИК- Скопје
 • Кире   -  „Зеленковци“, Театар КРИК- Скопје
 • Царот Тонте Конте -  „Царот Тонте Конте“,Театар КРИК- Скопје
 • Мечето  Тони -  „Белите мечиња“,  Театар КРИК- Скопје
 • Детето - „И тебе Дедо Мраз не ти е лесно со нас“,Театар КРИК- Скопје
 • Лошиот принц - „Пајчето Патко“,Театар КРИК- Скопје
 • Јовче - „Среќниот Јовче“,Театар КРИК- Скопје
 • Принцот  - „Џуџето Румпелштилцхен“,Театар КРИК- Скопје
 • Шитаке - „Печурковци“,Театар КРИК- Скопје
 • Принцот - „Принцезата од шумата“,Театар КРИК- Скопје
 • Боби - „Пудлички“,Театар КРИК- Скопје
 • Принцот -  „Црниот лебед“,Театар КРИК- Скопје
 • Џуџето -„Дедо Мраз и џуџињата“,Театар КРИК- Скопје
 • Штури - „Штурецот, штурчето и мравката“,Театар КРИК- Скопје
 • Детето - „Пролетна сказна“,Театар КРИК- Скопје
 • Далматинец 1 - „Далматинците на Дедо Мраз“,Театар КРИК- Скопје
 • Дедо Мраз - „Дедо Мраз и Троловите“,
 • Детето магионичар -„Ав-ав и Мјау-мјау“,Театар КРИК- Скопје
 • Принцот -„Разгалената принцеза“,Театар КРИК- Скопје
 • Принцот - „Принцот жаба“,Театар КРИК- Скопје
 • Детето - „Доаѓа Дедо Мраз“,Театар КРИК- Скопје
 •  Диме - „Диме и Симе во градинка“,  Театар КРИК- Скопје
 • Принцот Цветко -  „Палче“, Театар КРИК- Скопје
 • Диме - „Бети на село“,  Театар КРИК- Скопје
 • Аладин – „Аладин“, Режија: Шенка Колозова, Тетар Колозов – Скопје 1998
 • Зајакот – „Каде ли е кај се крие“ –  режија Афродита Кирјаковска, Театар Мира лектира, 1997
 • Свињарот – „Принцот свињар и прчлата принцеза – режија: Афродита Кирјаковска , Театар„ Мира Лектира“- Скопје 1997
 • Принцот – „Грдата Цвета“ –Режија: Афродита Кирјаковска, Театар„ Мира Лектира“- Скопје 1996
 • Детето - “Новогодишна бајка“, Режија: Афродита Кирјаковска, Театар„ Мира Лектира“- Скопје 1996

 

 

ФИЛМОВИ И ТВ ПРОЕКТИ:

 • Стево - „Кино љубов“, режија: Јани Бојаџи, 2021
 • Тумбуфафа - сериал: „Тумбуфафа и истражувачите“, режија: Били Димушевски, 2021
 • Командантот – „Ругање со Христос“, режија: Јани Бојаџи, 2018
 • Мијалче – „Ах, љубов моја“, режија: Коле Ангеловски, 2017
 • Чистачот на прозорци – „Чевли“ (краткометражен игран филм), режија: Бранко Костески, 2017
 • Бездомникот (главна машка) – „Бездомник“, режија: Небојша Јовановиќ, 2015
 • Братот/гл. м. улога – „Епидемија“, режија: Златко Костадиновски, 2014
 • Хасан (главна машка) – „VEAL OF FORTUNE“, режија: Гоце Цветановски, 2009
 • Водител на квизот „Ако знаеш“, ТВ Сител, 2008/2009
 • Јордан – „Досие К“ (Ванчо Петрушевски), режија: Драган Вељановски и Ванчо Петрушевски, 2007
 • Темел и Котел/ гл. машки улоги – „Котел“, филм на Златко Костадиновски, 2006
 • Подведувачот – „Ти си жива“, филм на Марија Џиџева, 2005
 • Додворувачот – „Седум приказни за љубовта и свршувањето“, режија: Александар Русјаков (ТВ серијал), 2003
 • Камерманот – „Гласот на светлината“, (ТВ филм), режија: Томи Алексов, 2003
 • Детето – „Детето без страв“ (ТВ серијал „Светот на бајките“), режија: Томи Алексов, 2002
 • Водител на квизот „Клуч“, ТВ образовна програма, режија: Томи Алексов (две сезони), 2000–2002
 • Над 30 улоги во „Македонски народни приказни“ ( МРТВ и ТВ Сител), 2002–2012

РЕЖИСЕРСКИ АНГАЖМАНИ:

 • „Две нијанси црвена - Разведи ме“, Театар Провокација 2021
 • „Двенијанси црвена - Ожени ме“- Театар Провокација, 2021
 • „Како ли да го задржам Дедо Мраз кај нас“- Театар Провокација 2019
 • „Скандал“  – Крими комедија, Театар Провокација 2019
 • „Зеленковци“ - Еко претстава за деца, Театар Провокација 2019
 • „Дони Дарк“ – романтична комедија, НУ Театар Комедија – Скопје, 2017
 • „Бети на село“ – НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово, 2011
 • „Еден човек на едно време“ – (мултимедијален моноперформанс) Џ. Алибеговски и Р. Ристов (актер, режисер и продуцент), 2005
 • „Ленче од Австралија“, Театар Крик – Скопје, 2003
 • „Просидба“, Асистент на режија, Турски театар, Скопје 2003
 • „Сонување“ – Центар за култура, Алкобендас, Мадрид, Шпанија, 2003

 

ИЗРАБОТКА НА СЦЕНОГРАФИЈА ВО СЛЕДНИВЕ ПРЕТСТАВИ:

 • Ожени ме - Театар Провокација
 • Првин ќе ме земеш после ќе ме... – Театар Провокација
 • Скандал – Театар Провокација
 • Зеленковци – Театар Провокација
 • Штурецот, штурчето и мравката – Театар Крик
 • Гола до пола – Театар Крик

 

 

 НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЈА:

 

 • Признание „8ми Ноември„ 2019 за остварени резултати во областа на културата и придонес за развојот и афирмацијата на Општина Неготино, доделена од Општина Неготино.

 

 • Благодарница од Lions Club NEW CENTURY- Македонија за одличната режија на ДОНИ ДАРК и личниот придонес кон подигнувањето на јавната свест за слепите лица кои се дел од нашето општество.

 

 • Интернационална награда за НАЈДОБРА МАШКА УЛОГА доделена од НЕТА во рамки на интернационалниот фестивал „Ристо Шишков“ – Струмица, за улогата на Ѓорѓи Мучев во претставата „Првин ќе ме земеш, после ќе ме...“, во режија на Ѓорѓи Ризески, 2017

 

 • GRAND PRIX за претставата „Име“ во режија на Нени Делместре на фестивалот „Насмевка на Сараево“ – Босна и Херцеговина, 2017

 

 • GRAND PRIX за претставата „Баханалии“ во режија на Наташа Поплавска на фестивалот „Стоби“, 2010

 

 • Награда за најдобра претстава од публиката во рамки на фестивалот „Денови на комедија“ – Куманово за претставата „Ај не ми се шетај гола“ во режија на Коле Ангеловски, 2006

 

 • ПРЕТСТАВАТА ДОНИ ДАРК во режија на Роберт Ристов, има добиено вкупно 7 награди и признанија на интернациопналните тетарски фестивали и признанија од граѓански асоциации.

 

 • Благодарница од Мускулна Дистрофија Асоцијација Македонија за учество и придонес на семинарот во         Струмица 2019

 

 • Награда за најдобра актерка од интернационалното жири на НЕТА на фестивалот Ристо Шишков- Струмица 2018 г.

 

 • Награда за најдобар  млад актер од интернационалното жири на фестивалот Актерот на Европа  -Ресен 2018 г.

 

 • Награда за најдобар актер од интернационалното жири на фестивалот Заплет 10 - Бања Лука, Б и Х, 2018 г.

 

 • Награда за најдобра актерка од интернационалното жири на фестивалот  Заплет 10 - Бања Лука, Б и Х, 2018 г.

 

 • Награда за најдобра актерка на вечерта на фестифалот „Заплет 10“- Бања Лука,  Б и Х ,  2018 г.

 

 • Благодарница од Lions Club NEW CENTURY- Македонија за одличната режија на ДОНИ ДАРК и личниот придонес кон подигнувањето на јавната свест за слепите лица кои се дел од нашето општество. 

 

Во Театар Провокација игра во претставите:

      

                         

 

Режисер е на претставите: