СЛЕДНИ НАСТАНИ
Вчера вечер заврши првото издание на ФЕСТИВАЛОТ НА БАЛКАНСКАТА НЕЗАВИСНА ТЕАТАРСКА СЦЕНА - ПРОВОКАЦИЈА, под покровителство на ОПШТИНА ГАЗИ БАБА. Претставите беа во селекција на Роберт Ристов.
Жири комисијата во состав: Звездана Ангеловска, Благоја Чоревски - Чоре и Мирјана П. Ристов ги додели следните награди.
• СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ИЗВОНРЕДНО АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ ЗА МАЕСТРАЛНАТА ИГРА И ВИСТИНСКО СЦЕНСКО ПРИСУСТВО ВО АВТОРСКИОТ ПРОЕКТ „КАКВА ТИ Е ЖЕНАТА ТАКОВ ТИ Е ЖИВОТОТ“ МУ СЕ ДОДЕЛИ НА
ДРАГАН МАРИНКОВИЧ - МАЦА. НАГРАДАТА ЈА ПРИМИ ПРЕТСТАВНИК ОД ПРОДУКЦИЈАТА ЗЛАТЕН ЗАБ.
• ГЛАВНАТА МАШКА УЛОГА МУ БЕШЕ ДОДЕЛЕНА НА ЈАН КЕРЕКЕШ – ЗА СОВРЕМЕНИОТ АКТЕРСКИ ИЗРАЗ И МОДЕРЕН СЕНЗИБИЛИТЕТ ВО УЛОГАТА НА МАРС, КАКО И ИЗВОНРЕДНИТЕ ТРАНСФОРМАЦИИ ВО ГРАДЕЊЕТО НА ДРУГИТЕ ЛИКОВИ ВО ПРЕТСТАВАТА „ЈАС БРЕМЕНАТА“.
• ГЛАВНАТА ЖЕНСКА УЛОГА СЕ ДОДЕЛИ НА АНА БЕГИЌ ТАХИРИ – ЗА КРЕАЦИЈА НА КОМПЛЕКСНИОТ ЖЕНСКИ ЛИК ВО ПРЕТСТАВАТА „ЈАС БРЕМЕНАТА“, ИЗРАЗЕНА СО ЕКСПРЕСИВЕН ИЗРАЗ, УБЕДЛИВОСТ И ДОСЕТЛИВОСТ ВО РАЗЛИЧНИТЕ ДРАМСКИ СИТУАЦИИ, КАКО И УСПЕШНИТЕ ТРАНСФОРМАЦИИ ПРОТКАЕНИ СО УМЕРЕНА ДУХОВИТОСТ И АВТЕНТИЧНОСТ НА СЦЕНАТА.
 
• НАГРАДАТА ЗА НАЈДОБРА РЕЖИЈА И ГРАН ПРИ БЕА ДОДЕЛЕНИ НА ПРЕТСТАВАТА „СРЕДБИ СО НЕОЧЕКУВАНОТО“- ТЕАТАР ГЕСТОС. ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА КОЈА ГИ СОДРЖИ АКТЕРСКИТЕ ЛИКОВИ ИЗГРАДЕНИ СО ВРВНА ДУХОВНОСТ И ДОСЕТЛИВОСТ, ПРЕДВОДЕНИ ОД ИМАГИНАРНОСТА, ПРЕЦИЗНОСТА И РАЗИГРАНИОТ СТИЛ ВО РЕЖИЈАТА ПРИ СОЗДАВАЊЕТО НА ДРАМСКИТЕ СИТУАЦИИ.
  
• НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ЗА РАЗВОЈ И АФИРМАЦИЈА НА НЕЗАВИСНАТА ТЕАТАРСКА СЦЕНА СЕ ДОДЕЛУВА НА ШЕНКА КОЛОЗОВА - „ТЕАТАР КОЛОЗОВ“.
 
• НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ЗА РАЗВОЈ И АФИРМАЦИЈА НА НЕЗАВИСНАТА ТЕАТАРСКА СЦЕНА СЕ ДОДЕЛУВА И НА РАДЕ ВУКОТИЌ - ТЕАТАР ПРИЗОР.