СЛЕДНИ НАСТАНИ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 12 апр. 2024, 13:00 часот Скопје КУПИ БИЛЕТ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 22 апр. 2024, 09:30 / 11:00 часот Скопје КУПИ БИЛЕТ
ЗЕЛЕНКОВЦИ ЗЕЛЕНКОВЦИ 23 апр. 2024, 09:00, 10:00 часот Скопје КУПИ БИЛЕТ

Име/Презиме:           Дарко Вељиќ
Адреса:                      Видое Смилевски Бато 83/1-13
Мобилен:                   +389-75/290-551
Е-маил:                     
laodz_cg@hotmail.com
Дата на раѓање:
       09.04.1984
Пол:
                            Машки

 

Работно Искуство:

Ное 2018
                                      ·· Кореограф на сценски борби во претставата „Фестен“ во режија на Зоја Бузалковска во изведба на Драмски Учесник на интернационалниот фестивал на статуи
                                      „Статуа фест“,  акт – „Шахистот

 

Сеп 2018
                                      ·Кореограф на сценски борби во претставата „Фестен“ во
                                      режија на Зоја Бузалковска во изведба на Драмски Театар

Сеп 2018
                                      ·Учесник на интернационалниот фестивал на статуи
                                      „Статуа фест“,  акт – „Шахистот“

Фев 2018 - денес
                                      ·Кастинг директор и организатор на нахсинхронизиран детски
                                      канал VAVOOM на македонски јазик, како и дел од актерската
                                      екипа соглано потребите на телевизискиот канал

Сеп 2017- јан 2018
                                      ·Еден од актерите избрани од HBO телевизиските
                                      канали, за нахсинхронизација на нивните анимирани серијали
                                      „Пингвините од Мадагаскар“, „Мук“, „Чудниот понеделник“ и др

Мај 2018
                                      ·Актер во претставата „Не сега драга“ во режија на Коле
                                      Ангеловски, во изведба на театар Комедија

Окт 2017- мај 2018
                                      ·Демонстратор на Факултетот за Драмски Уметности Скопје,
                                      како специјалист од областа (сценски боречки вештини и
                                      акробатика)

2016-2018
                                      · Нахсинхронизирани околу дваесетина тв серии:
                                      „Мојот син“, „Јазол“, „Добриот домаќин“, „Папата Јован Павле“,
                                      „Нашате Дениз“ „Љубовта на мојот живот“, „Убавата селанка“,
                                      „Прости ми“, „Рането срце“... и неколку анимирани серии
                                      како: „Винкс“, „Духови Рокери“, „Супербук“
.

Дек 2016
                                      ·Претстава „Првин ќе ме земеш после ќе ме...“ режија
                                      Ѓорѓи Ризески, копродукција на театарКрики театар Комедија
                                     

Мар-Ное 2016
                                      ·Демонстратор на Факултетот за Драмски Уметности Скопје,
                                      како специјалист од областа (сценски боречки вештини и
                                      акробатика)

2012-2015
                                      · Нахсинхронизирани околу триесетина тв серии:
                                      „Подземје“, „Дневникот на Фериде“, „Сила“, „Баба Ванѓа“,
                                      „Ифет“, „Девојката која ја сакав“, „Хинденбург“,
                                      „Кенедиеви“, „Хирсиз-Полис“ и неколку анимирани серии
                                      како:„Камионот Чак“, „Карс“, „Јавачи на Змејови“, „Миа и јас“.

 

Мај 2014

 • Претстава „Проклетството на Виктор и Викторија“,
  која како изразно сретство ја користи пантомимата,
     физичкиот театар и тангото. Во магистерска продукција
     на Сибел Јакуповиќ, а во режија на Војо Цветановски.

Фев 2014                   

 • Актер вопретставата „Живот на три начини“ по текст на
  Јасмина Реза, а во режија на Војо Цветановки.
     Проект поддржан од страна на министерствотозакултура
     , а реализиран од страна на „Тим Театрос К“, здружение
     за афирмација на театарска и изведувачка уметност

 

Фев 2013                   

 • Претстава „МЕТАСТАЗА“ по текст на Ерих Емануел Шмит,
  а во режија на Војо Цветановки. Проект поддржан
  од страна на министерството за култура, а реализиран
     од страна на „Тим Театрос К“ здружение за афирмација
     на театарска и изведувачка уметност

 

Мај 2012

 • Претстава „Без зборови“- прво режисерско остварување. Претстава која се базира на пантомима и физички театар, проект финансиран и поддржан од УНЕСКО, а во реализација на студенти од универзитетот ФОН.

 

2011-2012

 • Нахсинхронизирани повеќе од 50 детски анимирани серијали, 10-тина тв серии меѓу кои: „Имотот на дамата“, „Опасна убавина“, „Бунтовничка“, „Под сенките на врбите“ и др.

Јан 2011

 • Главна машка улога во претставата „ММЕ кој прв почна“, дуо драма во режија на Војо Цветановски, Универзална сала Скопје

Мар 2010

 • Главна улога во детската претстава „ Пролетна бајка“ во организација на општина Гази Баба, Скопје
 • Кратка точка (street performance) по повод отворањето на „ПАНФИЗ“ Фестивал за Пантомима и физички театар
 • Една од носечките улоги во претставата „Игра“, во режија на Игор Ивковиќ и театар 007. Инспирирана од раскази на Данил Хармс, претстава која беше дел од „ПАНФИЗ“ и добитник на специјална награда за најдобро физичко театарско остварување на фестивал во Минск, Белорусија

Ное-Дек 2009

Анимација: уличен театар, пантомима, физички театар и кловновијада за шопин центар „СОРОВИЈА“

Актер во Новогодишни хепеннзи, промоции и забави за Т-мобиле, во соработка со агенција „Публицист“, на неколку локации низ Македонија (Скопје, Прилеп, Битола, Охрид)

Јун-Окт 2009

Перформанс, уличен театар- жива статуа во Будва, Црна Гора

Јун-Сеп 2008

Ангажиран како координатор и главен аниматор од страна на ХТП „ Будванска Ривијера“- хотел Словенска Плажа, Будва

 • Задолженија во текот на периодот:
  ® Уличен перформанс- жива статуа
  ® Аква аеробик инструктор за возрасни
  ® Јога инструктор за возрасни
  ® Аниматор за деца

Апр 2008

Дипломска претстава „Колекцијата“ од Харолд Пинтер. Ментор, проф. Васил Димитров, НБУ (Нов Бугарски Универзитет), Софија

Дек 2007

Главен аниматор по повод Новогодишна прослава во хотел „Палас“, Петровац, Црна Гора. Три дневен репертоар исполнет со пантомима,анимација и циркуски точки

Јул-Сеп 2007

Уличен перформер- жива статуа (Будва и Котор- Црна Гора; Дубровник, Хвар, Брач и Сплит - Хрватска)

Мар-Мај 2007

Учество на „ПАНФИЗ 2007“, фестивал за пантомима и физички театар, Скопје. Со претстава „Харакири“, инспирирана од текстови на Семуел Бекет, во режија на бугарски театарски режисер Иво Леонкев

Јан 2007

Главна улога во детска претстава „Сказна за сказните“, театар за деца и млади „Голема станица“, Скопје.

Дек 2006

Претстава „Коштана“ во режија на Снежана Коневска Руси, театар за деца и млади „Голема станица“, Скопје

Окт 2006

Претстава „Семејни Приказни“ во режија на Снежана Коневска Руси, театар за деца и млади „Голема станица“, Скопје

Авг 2006

Уличен перформанс- жива статуа, Будва и Котор, Црна Гора

 

Апр 2006

Учесник во организацијата на Бугарскиот тим за создавање и отворање на Бугарски Културен Центар во Мунстер, Германија

Ное 2005- Јун 2006

Вработен како актер во театар „Театардримс“(специјализиран за пантомима и физички театар) Софија, Бугарија.
Листа на Претстави реализирани во текот на овој период:

 • „Аргонавтика“, во режија на Александар Илиев
 • „Циркулација“, во режија на Александар Илиев
 • „Нем филм“, во режија на Александар Илиев
 • „Импровизација“, режирана од страна на актерите вработени во театар „Театардримс“ во Мјунстер, Германија

Мар-Окт 2005

Нахсинхронизација на неколку анимирани филмови: „Приказна за змејчето на Тили“, „Тристан и Изолда“, „Лавот од Оз“, „Ромео и Јулија“.

 

Фев 2005

Детска претстава „Јованче и Марика“, во режија на Александар Илиев, театар за деца и млади „Голема станица“, Скопје

 

Дек 2004

Детска претстава „Страшната приказна“,во режија на Александар Илиев, театар за деца и млади „Голема станица“, Скопје

Окт 2004

Детска претстава „Штурецот и мравките“ во режија на Афродита Киријакоска, театар за деца и млади „Голема станица“, Скопје

Јун 2004

Главна машка улога во студентскиот дипломски филм „Во базенот“, во режија на Викторија Маринов, студент на „НАТФИЗ“, Бугарија

Фев 2004

Претстава „Метаморфоза“, во режија на Александар Илиев, театар за деца и млади „Голема станица“, Скопје

Дек 2003

Детска претстава „Ноќта на Желбите“, во режија на Афродита Киријаковска, театар за деца и млади „Голема станица“, Скопје

Јул 2003

Наменска претстава „Култ кон богот Дионис“,во режија на Александар Илиев, за отворање на фестивалот за античка драма „Стоби 2003“

Јазици:

            Мајчин јазик:                         Македонски

            Други јазици:

Српски                         10 од 10
Бугарски                      10 од 10
Англиски                        8 од 10
Руски                             5 од 10

 

Образование:

Окт-2006- Ное2014

НБУ-Нов Бугарски Универзитет- Софија, Бугарија. Насока: „Драмски актер“

Октомври 2003-Јун 2006

АТКИК- Академија за театар, филм и интернет комуникации. Софија, Бугарија, насока: „Актерство за театар, филм и ТВ

Окт 2002-Мај 2003

Електро технички факултет, Универзитет „Св.Кирил и Методиј“, Скопје

1998-2002

Средно образование, Р.Ј.Корчагин, Скопје

1990-1998

Основно училиште, Лазо Ангеловски, Скопје

Хоби:  Планинарење, свирење гитара, спортување(фитнес, јога, боречки вештини)

           

компјутерски познавања: Microsoft Office, Word, Excel, PowerPoint

Возачка дозвола:В Категорија, Р. Македонија                                                           

 

Кратка Биографија:

Дарко Вељиќ, роден во Скопје 1984 год. дипломира на НБУ – Нов Бугарски Университет како драмски актер. 15 годишно искуство со театар и улична уметност, во и надвор од нашата држава. Учесник и организатор на многу проекти, забави, промоции, каде што била вклучена Пантомима, физички театар, кловновијада и живи статуи. Сценарио и режија на претстава „Без зборови“, претстава во која нема текст, базирана на пантомима и физички театар. Директор на невладина организација „Тим театрос К“ здружение за афирмација на театарска и изведувачка уметност, кое од 2013 год се занимава со театарски претстави, настани поврзани со стрит арт, како и фестивали. Под капата на ова здружение многу артисти имаат настапувано на интернационални стрит арт фестивали во и надвор од нашата држава. Соработка со ФДУ- „Факултет за Драмски Уметности“-демонстратор во двомесечна работилница за акробатика и сценски боречки вештини со студентите од прва година, во класа на проф.Владо Цветановскии Мими Таневска. Соработка која продолжува до ден денес, согласно потребите на Факултетот за драмски уметности Скопје. Осум годишно искуство, петкако наставник во училиштето за театар „Од игра до Претстава“, наставник по глума и пантомима и три годишно искуство во водење на работилници и подучување на деца во детско драмско студио „Мозаик“ при театар за деца и млади „Голема Станица“. Повеќе од 15 години искуство во повеќе боречки вештини, Карате, Аикидо, Џит кун До како и редовно практикување на кросфит и јога.Владеење со пантомима и кловновски вештини како театарски израз кое започнува од студентски денови, благодарение на професорот по пантомима проф.д-р. Александар Илиев и членовите на „Театардримс“. Од студенски денови па до денес, посебен акцент во обучувањето е ставен на сценските боречки вештини и акробатиката, знаење стекнато благодарение на професорот Дејвис Видолов, Џит Кун До мајстор и професионален каскадер. Вештини и знаење кои со задоволсто се пренесуваат на идните генерации млади актери од Факултетот за Драмски Уметности Скопје.

ПРВИН ЌЕ МЕ ЗЕМЕШ...