СЛЕДНИ НАСТАНИ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 12 апр. 2024, 13:00 часот Скопје КУПИ БИЛЕТ
Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст Куклена претстава за деца до 10 годишна возраст 22 апр. 2024, 09:30 / 11:00 часот Скопје КУПИ БИЛЕТ
ЗЕЛЕНКОВЦИ ЗЕЛЕНКОВЦИ 23 апр. 2024, 09:00, 10:00 часот Скопје КУПИ БИЛЕТ

Мирјана Ристов

Родена на 29.09.1980 година во Скопје.

 

ОБРАЗОВАНИЕ И РАБОТНО ИСКУСТВО:

 • Во јули 2017 е назначена за ВД директор во Театар Комедија
 • Во декември 2017 година е назначена за уметнички раководител во Театар Комедија
 • Од 2014 година работи како актер во Театар Комедија
 • Семинар за танцов театар – Џенифер Алисон (САД), Центар „Локомотива“, 2005
 • Акција за граѓанство преку театар – фасилитатор по драмска и танцова работилница, НВО Крик, Италија и Детска амбасада Меѓаши, 2002
 • Семинар за осознавање на телото и движење, Театар Бонд – САД, Театар на народностите и Театар Боеми – Скопје, 2002
 • Семинар за Театар на сенки – Николина Георгиева – Р.Бугарија
 • Дипломиран актер на Нов бугарски универзитет – Софија

  

ТЕАТАРСКИ УЛОГИ:

 • Ана - „Две нијанси црвена - Разведи ме“, режија: Роберт Ристов, Театар Провокација, Скопје 2021
 • Сопругата - „Цркни“, режија: Ѓорѓи Ризески, Театар Провокација, Скопје 2020
 • Диди Марковска – „ Скандал„,  режија: Роберт Ристов, Театар Провокација, Скопје ( 2019)
 • Секретарката– „Викенд на мртовци“ (Миле Поповски), режија: Ѓорѓи Ризески, НУ Театар Комедија – Скопје, 2018
 • Селимена - „Мизантроп“ (Ж.Б.П.Молиер), режија: Ана Вукотиќ, Театар Комедија, 2018
 • Кристина – „Жена ми се вика Борис“ (Рафи Шарт), режија: Синиша Евтимов, НУ Театар Комедија – Скопје, 2017
 • Муцка, ѕидот, Јулија – „Сон на летната ноќ“ (Вилјам Шекспир), режија: Андреј Цветановски, НУ Театар Комедија – Скопје, 2017
 • Џил Тарнер – „Дони Дарк“, режија: Роберт Ристов, НУ Театар Комедија – Скопје, 2017
 • Актерката 2, Бабата – „Случајот Хармс“ (Д. Хармс), режија: Дино Мустафиќ, НУ Театар Комедија – Скопје, 2016
 • Емилија (алтернација)– „За секого има по една“ (Венко Андоновски), режија: Владлен Александров, НУ Театар Комедија – Скопје, 2016
 • Сирма Војвода – „ Некрстени денови„ – режија: С. Чичевска, „Театар скрб и утеха“, Скопје, 2016
 • Србинката – „Господарот на кукавицата“ (Венко Андоновски), режија: Андреј Цветановски, НУ Театар Комедија – Скопје, 2015
 • Призам (алтернација)– „Важно е да се викаш Ернест“ (Оскар Вајлд), режија: Ирена Стеријовска, НУ Театар Комедија – Скопје, 2015
 • Даница – „Нажалена фамилија“ (Б. Нушиќ), режија: Драгана Милошевска, НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово, 2013
 • Детето – „Духот на слободата“ (Горан Стефановски), режија: Лука Кортина, НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово, 2012
 • Кети Соколовска – „Првин ќе ме земеш, после ќе ме...“, режија: Ѓорѓи Ризески, Театар Крик - Скопје, 2016
 • Темјана – „Будење на Ангелите„ – режија: С. Чичевска, „Тертар скрб и утеха“, Скопје   2010
 • Трајанка – „Гола до пола“, режија: Никола Ристов, Театар Крик, 2008
 • Девојката – „Хипертензија“ – кореоперформанс, режија: Александар Илиев, 2005
 • Ленче – „Ленче од Австралија“, режија: Роберт Ристов, 2005
 • Ана – „Несудена“, режија: Војо Цветановски,„Театар Крик“ - Скопје, 2004
 • Марија – „Едно утро“ – режија : Војо Цветановски, Тетар Крик,- Скопје, 2003
 • Бети – „Бети на село“, режија: Роберт Ристов, НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово, 2011
 • Птицата – „Дом за птици“ , режија: Горан Тренчевски, театар „Џинот“ – Велес

  

 

     ПРЕТСТАВИ ЗА ДЕЦА ( продукција Театар Крик):

 •  Бети – „Диме и Симе во градинка“
 •  Палче – „Палче“ 
 •  Роза – „Троловите се спас за Дедо Мраз“
 •   Принцезата – „Принцот жаба“
 •  Маша – „Маша и нејзината волшебна приказна“  
 •  Девојчето – „Зеленковци“
 •   Мони – „Белите мечиња“ 
 •  Принцезата -  „Разгалената принцеза“
 • Мачето Мјау – „Ав-ав и Мјау-мјау“
 •   Лударка – „Печурковци“ 
 •  Штурчето – „Штурецот и мравката“
 •  Принцезата – „Принцезата од шумата“ 
 •  Пајчето – „Пајчето Патко“  
 • Воденка„Џуџето Румпелштилцхен“
 •  Џуџето – „Дедо Мраз и џуџињата“
 • Лебедот – „Црниот лебед“,
 • Кучето – „ Пудлици„
 • Детето – „Новогодишна приказна„ и многу други.

 

ТВ И ФИЛМСКИ УЛОГИ:

 • Фроса - „Кино Љубов“, режија: Јани Бојаџи, Скопје 2021
 • Директорка на ПР агенција - „Снежана реши да умре„ режија: Кристијан Ристевски, 2019
 • Жената (главна женска улога) – „Епидемија“, режија: Златко Костадиновски, 2014
 • Еми  (главна женска улога) – „Ти си жива“, режија Марија Џиџева, 2005
 • Повеќе улоги  – „Македонски народни приказни“ и „ Македонски стари приказни)  (МТВ и ТВ Сител), 2011-2013

 

НАГРАДИ :

 • НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА УЛОГА, за улогата на Џил  во претствата „Дони дарк“, во режија на Роберт Ристов, доделена од Меѓународната театарска асоцијација НЕТА, во рамките на 26. издание на Фестивалот на камерен театар „Ристо Шишков“ – Струмица.
 • НАГРАДА ЗА  НАЈДОБРА УЛОГА НА ВЕЧЕРТА ОД ПУБЛИКАТА, за улогата на ЏИЛ во претставата „Дони Дарк“ во режија на Роберт Ристов на Меѓународниот Фестивал „ЗАПЛЕТ 10“ - Бања Лука, Б и Х. 
 • НАГРАДА ЗА НАЈДОБРА ЖЕНСКА УЛОГА НА ФЕСТИВАЛОТ за улогата на ЏИЛ, во претставата „Дони Дарк“ во режија на Роберт Ристов, на Меѓународниот Фестивал „ЗАПЛЕТ 10“ - Бања Лука, Б и Х.

 

 Во Театар Провокација игра во претставите:

ПРВИН ЌЕ МЕ ЗЕМЕШ...